esittely_anu

Saunasta

Palaan taas lempiaihepiirini pariin. Miten katkaista arki ja voimaantua kiireen keskellä? Pidän erittäin tärkeänä sitä, että ihminen löytää helppoja ja arkisia keinoja ladata akkujaan normaalin arkensa keskellä.

Meillä suomalaisilla on yksi kaikille tuttu ja jokaisen ulottuvilla oleva vaihtoehto. Nimittäin sauna!

Itse olen arvostanut saunan tuomaa rentoutta ja pään nollausta muistini mukaan ylioppilaskirjoituksista lähtien. Meitä pienen kunnan abeja haastateltiin paikallislehteen kirjoitusten ollessa puolessa välissä. Minulta kysyttiin: ”miten jaksat kirjoitusten aiheuttaman paineen?”.

Olin vastannut seuraavasti: ”Käyn joka päivä saunassa heti kotiin päästyäni.”

Löysin tuon lehtileikkeen opiskeluaikojen valokuvakansiosta ja huomasin edelleen käyttäväni saunaa pään nollaajana.

Saunasta olen saanut avun myös vuosi sitten vaivanneeseen niskajumiin. Fysioterapeuttini neuvoi menemään lempeään saunaan puoleksi tunniksi vichy-pullon kera. Saa kunnon boostauksen aineenvaihdunnalle. Tämän tiedon jälkeen olen suhtautunut saunomiseen vielä innokkaammin ja vichystä on tullut vakiojuoma lauteilla.

Ei meidän maassa ole turhaan saunottu aikojen alusta asti. Ennen paljon yleisemmän, raskaan ruumiillisen työn kuormittavat lihakset aukesivat joka iltaisissa löylyissä.

Haluaisin myös päästä kokeilemaan saunajoogaa, sen vaikutus on varmasti ihan huikea. Kertokaa lukijat, jos teillä on kokemuksia!

Saunarakkauteni tueksi löysin Hyvä Terveys 7/2013 lehdestä seuraavanlaista faktaa:

 

Hyviä syitä saunoa:

1. Veri kiertämään: Ihon hiusverisuonet laajenevat ja verenkierto vilkastuu. Saunomisen jälkeen verisuonisto rentoutuu ja verenpaine laskee. Vaikutus kestää muutamia tunteja. Toistuvana siitä voi olla hyötyä korkeasta verenpaineesta kärsiville.

2. Saunominen kiihdyttää sydämen sykettä.

3. Saunan ja uimisen yhdistäminen virkistää. Kylmässä vedessä elimistön stressihormonipitoisuus nousee, olo on skarppi ja aistit heräävät.

4. Saunaa voi käyttää nukahtamislääkkeenä. Unen tulo helpottuu, koska lämpötilavaihtelut väsyttävät, olo on rentoutunut ja jännityksistä vapaa.

5. Saunominen helpottaa osaltaan kovasta treenistä aiheutuneita kipuja, koska se tehostaa verenkiertoa.

6. Maltillisissa löylyissä on helppo hengittää, sillä lämpö laajentaa keuhkoputkia.

7. Iho heleäksi. Lämmön aiheuttama verenkierron vilkastuminen saa ihon punoittamaan kevyesti, jolloin se näyttää hehkuvalta. Jos hieroo tai vihtoo kroppaansa saunassa, ihon kuollut kerros irtoaa ja uusi heleä iho pääsee näkyviin.

8. Tärkein saunan vaikutus liittyy mielihyvään. Saunominen vaikuttaa aivokemiaan ja pistää endorfiinit ja mielihyvähormonit liikkeelle. Löylyjen lämpö rauhoittaa ja rentouttaa.

Mukavia hetkiä löylyihin ja näin jouluherkuttelujen jälkeen koittakaa ihmeessä vichyn boostaavaa vaikutusta 🙂