Tule joulu kultainen

jouluherkut

Olen viime viikkoina törmännyt laihduttajien keskuudessa siihen, että joulu koetaan pelottavana uhkana dieetille. Moni on alkanut miettiä pystyykö palaamaan jouluherkkujen jälkeen takaisin tavalliseen ruokavalioon, vai jääkö ”putki” päälle.

Mielestäni ensimmäinen askel kohti pysyvää painonhallintaa on jo otettu siinä vaiheessa, kun tällaiset ajatukset nousevat mieleen. Henkilö on silloin tiedostanut millaisiin tilanteisiin hänen dieettinsä on aiemmin kaatunut. Itsetuntemus on jo niin hyvällä mallilla, että hän tietää pitemmän herkuttelujakson olevan itselleen riski.

Näitä asioita on hyvä miettiä näin ennakkoon, silloin halu jatkaa herkkulinjalla ei yllätä puskista ja kaada koko hyvin sujunutta laihdutusta. Ennakkoon kannattaa suunnitella itselleen aikataulu, jonka puitteissa nauttii joulusta myös makujen kautta. Paras tapa on päättää ennakkoon minä päivänä palaa takaisin omaan ruokavalioonsa.

Laihduttaminen on henkisesti raskasta, ennen kuin sen edellyttämistä muutoksista on tullut osa elämäntapaa.  Ennen tätä tilannetta se tuntuu joistakin tutuista asioista luopumiselta, tiukalta itsekurilta ja sitoutumiselta tiettyihin rutiineihin.

Henkisesti kuormittavista asioista on terveellistä ottaa välillä lomaa. Joulun aika voi olla sopiva hetki antaa itselleen lupa hengähtää dieetistä ja ladata akkujaan siltäkin osilta. Toisilla on tankkauspäivä jouluaattona, toinen pitää dieettivapaat pyhät, kolmas herkuttelee joulun ja uudenvuoden.

Vaikka herkuttelisi useamman kuin yhden päivän, ei dieetin tarvitse siihen kaatua. Nollataan sen verran kuin kukin kokee tarpeelliseksi fyysisten ja henkisten akkujen lataamiseksi. Herkuttelu ei ole dieetille vaarallista, kun pitää mielessä sen koska ruoka-arki taas alkaa. Nautitaan joulusta ja sen sanomasta eikä tehdä syömisistä liian suurta numeroa!