Herkullista joulunaikaa terveellisemmin ja terveellistä joulunaikaa herkutellen

DSC_0760

Joulu on tunnetusti perinteiden aikaa, ruokineen ja herkkuineen. Omassa keittiössäni lanttu- ja porkkanalaatikkoon tulee tänäkin jouluna lorahtamaan runsaasti voita ja kermaa. Kinkkua löytyy, mutta se on menettänyt asemaansa kalalle ja kalkkunalle. Rosollia pitää olla, sekä iso kulhollinen raikasta tuoretta salaattia ja jälkiruoaksi luumurahkaa.  Suklaata täytyy olla, mielellään paljon ettei pääse loppumaan. Siinä tärkeimmät oman joulupöydän annit, jotka saavat joulun tuntumaan joululta.  Joku viisas on sanonut:” Sillä ei ole niinkään merkitystä mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä, mutta sillä on mitä syö uudenvuoden ja joulun välissä”.  Pääsääntöisesti näin se menee, tärkeintä on pysyä kohtuudessa runsaiden joulupöytien ääressä, ylensyöntiä välttäen. Tässä kirjoituksessa aionkin jättää jouluruoat rauhaan ja keskittyä monen suureen herkkuun, ja usein samalla myös ”kompastuskiveen” suklaaseen. Suklaasta ja kaakaosta on kuitenkin myös mahdollista saada todellinen terveystuote.

Kaakaon ja tumman suklaan käytön on todettu muun muassa laskevan verenpainetta, laskevan veren insuliinitasoa sekä parantavan insuliinin toimintaa, vähentävän rasvojen hapettumista kehossa, edistävän aivoterveyttä, parantavan tarkkaavaisuutta ja muistia, vähentävän sydän- ja verisuonitautien ja aivohalvauksen riskiä, helpottavan kroonista väsymysoireyhtymää.

Kaakao ja tumma suklaa sisältävät flavonoideja, kuten proantosyaaneja ja katekiineja. Nämä yhdisteet toimivat vahvoina antioksidantteina. Kuumentamattomassa raakakaakaojauheessa huikeat 10 % kaakaon painosta on antioksidantteja, mikä on n. 10 kertaa enemmän kuin esim. mustikassa. Lisäksi kaakao sisältää maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia ja kromia sekä esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia ja rikkiä. Kaakao sisältää pienen määrän kofeiinia ja teobromiimia, jolla on myös kehossamme piristävä ja melko pitkäkestoinen vaikutus. Lisäksi kaakaon positiivisiin vaikutuksiin on liitetty mielihyvää tuottavien välittäjä-aineiden kuten serotoniinin ja dopamiinin korkeammat tasot.

Suklaan antioksidanttipitoisuuteen vaikuttaa sen kaakaopitoisuus, mikä tulisikin olla vähintään 70 %. Suklaanvalmistusprosessi kuitenkin tuhoaa suuren osan suklaan flavonoideista, joten tumman sokeroimattoman kaakaojauheen antioksidanttipitoisuus voi olla 2 – 10 kertaa suurempi kuin tumman suklaan. Monista terveysvaikutuksistaan huolimatta kaakaon päivittäinen käyttö kannattaa pitää suhteellisen maltillisena.  Jokainen olemme yksilöitä ja reagoimme eri ruoka-aineisiin eri tavalla, sopiva määrä lienee noin 1 – 3 rkl / pv. Laadukkaita raakasuklaita löytyy jo kaupoista, mutta itse tekemällä saa mieleisensä makuista ja samalla myös makeutusta on helppo säädellä.  Jos olet tottunut hyvin makeaan suklaaseen, alkuun voi omatekoisestakin tehdä hieman makeampaa, makeutuksen määrää kannattaa kuitenkin kerta kerralta vähentää ja totuttautua näin vähemmän makeaan.

Seuraavassa bloggauksessani saat muutaman suklaaseen liittyvän terveellisen reseptin!