_urh.blog

Hyödynnä urheilijan henkisestä valmennuksesta tuttuja elementtejä, kun valmistaudut omiin suuriin suorituksiisi!

Mitä yhtymäkohtia löytyy urheilijan kisaa edeltävästä henkisestä valmennuksesta ihan meille jokaiselle , joilla on edessään jokin vaativa tilanne?

Sinulle, jolla on edessäsi vaikkapa pääsykokeet, työhaastattelu tai jokin muu tilanne, jossa pienessä ajassa pitää näyttää tietonsa ja taitonsa parhaalla mahdollisella tavalla paineen alaisena.

Ota tästä käyttöön se mitä koet voivasi soveltaa!

Rentoutuminen: Rentoutumista pitää harjoitella ja tehdä säännöllisesti. Etsi sinulle sopiva rentoutumis-cd ja kuuntele sitä riittävän usein ennen h-hetkeä, jotta opit nopeastikin tuottamaan itsellesi sen rennon ja luottavaisen fiiliksen.

Mielikuvaharjoittelu: Käy läpi tulevaa tilannetta mielikuvissasi. Mitä siihen sisältyy, mitä tilanteessa saattaa tulla eteen, mitä muuta voi tapahtua tai miten kuvittelet suhtautuvasi mahdollisiin yllätystekijöihin. Käy läpi koko mahdollinen tilanne muutamia kertoja, näin tehden saat tilanteen mahdollisimman turvalliseksi ja jopa ”tutuksi”. Saat myös tilaisuuden miettiä etukäteen millaisia tunteita tilanne sinussa saattaa herättää ja pystyt myös varautumaan niihin.

Kun olet muodostanut mielikuvan suorituksestasi ja tärkeästä päivästä, kirjaa ylös yksityiskohtaisesti miten suorituspäiväsi etenee. Kannattaa kirjata myös pari päivää ennen h-hetkeä, siten nekin tulee varmemmin elettyä niin, että ne edesauttavat sinua kohti parasta mahdollista suoriutumista. Pidä kiinni rutiineista, jotka tukevat sinua – esimerkiksi aamupala tiettyyn aikaan, pieni rentoutuminen, mitkä vaatteet, jokin ”onnea tuottava” esine, jonka otat mukaasi, mihin kellon aikaan mitäkin tapahtuu, mitkä asiat edesauttavat sinua parhaaseen mahdolliseen suoritukseen ym…

Paineensietokyky: Sekä rentoutuminen että mielikuvaharjoittelu tukevat tätä, itsetunnon vahvistaminen synnyttää uskoa itseen. Mitkä kaikki asiat vahvistavat sinun itsetuntoasi? Mistä syntyy sellainen fiilis, että ”kasvoi sen pari senttiä”?

Keskittyminen: Ajatusten pitää pysyä suorituksessa. Mielikuvaharjoittelu auttaa myös tässä! Hetkessä pysymiseen auttavat myös mindfullness- ja rentoutumisharjoitteet. Koita siis rohkeasti mikä toimii sinulla! Tutki miten minä keskityn parhaiten?

Harjoittele, jos kyseessä on sellainen tilanne, jossa sinun on osattava tehdä jotain konkreettista ja jonka tiedät jo ennalta. Yliharjoittele ne asiat, joita tiedät suorituksen sisältävän, jotta sinulle syntyy vahva luottamus osaamiseesi.

Rauhallinen mieli ja luottamus omaan suoritukseen syntyvät siitä tietotaidosta, joka sinulla sillä hetkellä on ja paljolti myös psyykkisistä tekijöistä. Niin kuin urheilijoilla, kun kaksi saman tasoista kilpakumppania kohtaa – se voittaa, jolla on parempi psyykkinen kunto. Se vahvin lihas löytyy siis kovin usein korvien välistä!

Usko itseesi ja ajattele tuleva tilanne mahdollisuutena päästä näyttämään kyntesi! Tsemppiä koitoksiin!