stressaavat_tilanteet

Stressaavat tilanteet

Milloin on oikea aika laihduttaa? Aloittaa uusi kunto-ohjelma? Sitoutua johonkin säännöllistä toimintaa ja huomiota vaativaan? Milloin kannattaa työntää esimerkiksi dieettiprojekti hetkeksi syrjään ja keskittyä sillä hetkellä merkityksellisempään elämän osa-alueeseen? Niin kuin monessa muussakin asiassa, myös näissä on suurta yksilöllistä vaihtelua.

Yleensä suosittelen asiakkaalle pientä irtiottoa diettaamisesta tai tiukasta treenistä silloin, kun elämän on sekoittanut joku kriisi. Jos asiakas kokee, että äärimmäisen stressaavassa tilanteessa esimerkiksi ruokavalion noudattaminen lisää painetta, kannattaa se silloin työntää sivuun hetkeksi. Keskittyä ensin saamaan kriisiytynyt osa-alue kuntoon, jotta henkiset voimavarat varmasti riittävät siihen. Ruokavalion ja laihduttamisen pariin on helppo palata heti, kun tilanne henkilökohtaisessa elämässä helpottaa.

Tiukka treeni kannattaa vaihtaa kevyempään arkiliikuntaan, jos tuntuu että voimavarat eivät siinä kohtaa riitä säännölliseen ja tavoitteelliseen treenaamiseen. Liikuntaa ei kannata kokonaan jättää kriisitilanteissakaan, koska se lisää veren hyvän olon aiheuttajien, endorfiinien, määrää.  Usein rauhallinen kävelylenkki tai hölkkä auttavat saamaan ajatuksia järjestykseen paremmin kuin pöydän ääressä pohtiminen.

Toisilla taas pysyminen tutussa treeniohjelmassa tai ruokavaliossa on turvaa tuottava selviytymiskeino. Asia, joka säilyy turvallisen muuttumattomana vaikeassakin tilanteessa. Se, johon voi nojata, koska voi luottaa,että se pysyy muuttumattomana, vaikka muu elämä olisi miten suuressa myllerryksessä tahansa. Näissä tapauksissa ei kannata muuttaa mitään, vaan hyödyntää sitä varmuutta, jonka säännöllisyys elämään tuo!

Suuri joukko meistä saa voiman kohdata vaikeuksia liikunnan kautta. Mitä rankempi fyysinen suoritus, sitä paremmin se auttaa selviytymään muun elämän osa-alueiden kriisien pyörteissä. Nämä ihmiset toteavat usein muistellessaan elämänsä kriisiytymistä: ”En olisi tässä ilman treenaamista!”. Silloin on äärimmäisen hyödyllistä ottaa irti kaikki liikunnan kautta saatavat voimavarat.

Eli yksinkertaista ja helppoa sääntöä näihin asioihin ei ole, tiedät kyllä varmasti, mikä on sinun kohdallasi vaikeassa stressitilanteessa toimiva tapa. Kuuntele siis itseäsi ja toimi sen mukaan, minkä koet olevan itsellesi parhaaksi!