2014-02-03 01.15.20

Mielikuvaharjoittelua stressinhallintaan

Korostan urheilijoiden valmentamisessa mielikuvaharjoitteiden merkitystä. Olen nähnyt mentaalivalmennusprosessissa miten tehokkaasti urheilija voi oppia käyttämään mielikuvaharjoitteita vahvistamaan mentaalista kestävyyttään. Harjoittelun kautta mestariksi, pätee myös mentaalisessa kestävyydessä.

Itse käytän mielikuvaharjoitteita omassa elämässäni stressin purkamisen välineenä. Tiedän olevani ihminen, joka innostuessaan uppoutuu kyseessä olevaan asiaan tai tekemiseen liikaakin.  Tästä syystä olen joutunut luomaan erilaisia keinoja, joiden avulla pysäytän itseni päivittäin nollaamaan ajatukset. Näitä tilanteita varten olen ”kerännyt” mielikuvapakkiini hetkiä, joissa olen täysin rento ja levollinen, hetkiä joiden olen huomannut lataavan akkujani.

Sinäkin voit tehdä saman, kiinnitä huomio näihin latautumishetkiin ja talleta ne mieleesi. On se sitten rantasaunan lauteilla, lomamatkalla, rannalla maatessa, juoksulenkillä, hyvän kirjan imussa… Kun huomaat arjen olevan liian hektistä, kaiva mielesi pakista jokin näistä hetkistä, sulje silmät, hengittele syvään ja rauhallisesti. Palaa tuon hetken fiiliksiin. Miltä se tuntui iholla? Mitä tuoksuja siihen liittyi? Millaisia ääniä kuulit? Minkälainen tunne sinulla oli? Vietä muutama minuutti tuossa omassa, kerran jo hyvin toimineessa, latautumishetkessä ja anna sille mahdollisuus tehdä taikansa uudelleen.

Sinun ei tarvitse odottaa, että olet erittäin stressaavassa elämäntilanteessa vaan voit ottaa sen jokailtaiseksi rituaaliksi jo nyt. Omalta osaltaan tämä pikku harjoitus tasapainottaa kestävyyttäsi niin, että et välttämättä enää ajaudukaan jaksamisesi kanssa ääritilanteisiin. Anna aivoillesi niiden tarvitsema hengähdyshetki.

Pakko vielä kertoa miten kuluneella viikolla huomasin, että harjoittelu on omalla kohdallani tuottanut toivotun tuloksen. Olin perheen kanssa uimahallissa. Miehen lastenvahtivuorolla pääsin yksin porealtaaseen ja saunaan, vasta pukukopeilla tajusin, että olin ”vahingossa” rentoutunut täysin, viidessätoista minuutissa täpötäydessä uimahallissa. Lempihetkeni, jonka olen pakkiini tallentanut, sisältää kiireetöntä auringonottoa paahtavassa kuumuudessa ja lämpimässä merivedessä uiskentelua. Saunan ja porealtaan lämpötilojen ollessa lähellä tuota hetkeä ja pää vapautettuna vastuusta lapsista, olin luiskahtanut tuon stressittömän mielikuvan pariin. Ja se teki tehtävänsä!