_MG_8274

Mielihalujen voima

Meillä kaikilla on mielihaluja joitakin ruoka-aineita kohtaan. Vaikka olisi kuinka järkähtämättömän itsekurin omaava superlaihduttaja, on väistämätön tosiasia se, että enemmin tai myöhemmin joutuu kohtaamaan jonkun ruokamielihalunsa. Kannattaakin varautua tähän etukäteen ja miettiä miten toimii tilanteessa, jossa huomaa alkavansa himoita vaikkapa suklaata.

Kannattaa varautua ja tehdä itselleen valmiiksi lista toiminnoista, jotka vievät huomion tuosta mielihalusta – toiminnoista, jotka on jo käytännössä testannut toimiviksi. Lähdetkö lenkille? Katsotko vaatekuvastoja? Vanhoja valokuvia? Syötkö jotakin dieettiisi sopivaa? Kuppi teetä? Kasvonaamio? Sauna? Treenaamaan? Puhelu ystävälle?

Sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki kertoo kirjassaan ”Ylipaino” selkeästi sen, miten mielihalut käyttäytyvät:

”Mielihalu on rajallinen. Se alkaa heikkona, mutta voimistuu asteittain. Kun mielihalu on saavuttanut huippunsa, se alkaa pian heikentyä kunnes häviää kokonaan.” ( Mustajoki 2007, 189.)

”Mielihalusta ei voi päästä eroon niitä tyydyttämällä. Mitä useammin mielihalun tyydyttää, sitä voimakkaammin se alkaa tuntua.”( Mustajoki 2007, 189.)

Eli sinun ei tarvitse kestää tuota samaa ”jomotusta” koko ajan! Kun huomaat, että nyt tekee hirmuisesti mieli esim. herkkuja, hyväksy se ja odottele tuon halun heikkenemistä. Muutaman minuutin kuluttua huomaat, ettei enää teekään niin paljon mieli. Ja odotellessasi vielä hetken tuo halun tunne menee ohi. Tämän odotteluajan mielekkääksi muuttamisessa auttaa, kun otat käyttöön toimivan jutun listaltasi.

Tsemppiä!